Skip to content

De beslisregel

De beslisregel die we onderzoeken is een stappenplan die bestaat uit een score van maximaal 5 punten en een bloedtest door middel van een vingerprik. Hieronder leest u meer over de afzonderlijke onderdelen.

De Marburg Heart Score

De afgelopen jaren zijn verschillende scores ontwikkeld voor patiënten met pijn op de borst. Met als doel kransslagaderverkalking, waaronder een hartinfarct aan te tonen of juist uit te sluiten. De meeste scores zijn ontwikkeld voor gebruik in het ziekenhuis of op een spoedeisende hulp. De Marburg Heart Score is de enige score die getest is voor patiënten in de huisartsenpraktijk. Deze score is ontwikkeld in Duitsland door prof. S. Bösner en dr. J. Haasenritter. In deze studie combineren we de Marburg Heart Score met een bloedonderzoek in een stappenplan en onderzoeken we of de huisarts deze kan gebruiken om een hartinfarct veilig uit te sluiten, zodat minder patiënt onnodig naar het ziekenhuis moeten.

Bosner, S., et al., Ruling out coronary artery disease in primary care: development and
validation of a simple prediction rule. CMAJ, 2010. 182: p. 1295-300.

Haasenritter, J., et al., Ruling out coronary heart disease in primary care: external validation
of a clinical prediction rule. Br J Gen Pract, 2012. 62: p. 415-21

Hs-troponine POCT

Hs-troponine POCT staat voor ‘high sensitivity troponine point of care test’. Troponine is een eiwit dat bijdraagt aan de samentrekking van de hartspier. Wanneer schade optreedt aan de hartspier lekken deze eiwitten in het bloed. Deze schade kan onder andere, maar niet uitsluitend, veroorzaakt worden door een hartinfarct. Een verhoogde troponine waarde in het bloed kan dus een teken van een hartinfarct zijn. Met behulp van een bloedtest kan de hoeveelheid troponine in het bloed gemeten worden. Vroeger gebeurde dit in het laboratorium en duurde het ongeveer 1,5 uur voordat het resultaat bekend was. Patiënten moesten hiervoor naar het ziekenhuis. Sinds kort is zo’n apparaat beschikbaar voor in de huisartsenpraktijk. Met dit apparaat kan de huisarts het troponine met een vingerprik in de eigen praktijk meten en is de uitslag binnen 15 minuten bekend. Dit is een point of care test.

In deze studie wordt onderzocht of een stappenplan, bestaande uit dit bloedonderzoek in combinatie met een score (de Marburg Heart Score) de huisarts kan helpen een hartinfarct veilig uit te sluiten.

Tijdens de studie wordt gebruik gemaakt van de Atellica VTLi Patient-side Immunoassay analyzer van Siemens healthineers.

× Contact ons via whatsapp!